Hvad er B-skat?

Hvis du har en sekundær indkomst, er det vigtigt at kende til B-skat. Vi forklarer dig her, hvad du skal være særligt opmærksom på.

Sidst opdateret: 4. december 2023 | Læsetid: 1 minutter

Inden vi beskriver B-skat, runder vi lige B-indkomst. B-indkomst er et beløb, du modtager, som der ikke er betalt skat eller arbejdsmarkedsbidrag af. Det drejer sig typisk om selvstændiges indkomst eller udbetaling af et honorar, som for eksempel kan være modtaget i forbindelse med et oplæg eller en konsulentopgave.

B-skat er altså det beløb, som du betaler af din B-indkomst, da det ikke bliver oplyst automatisk til Skattestyrelsen.

Det betyder, at du selv skal indberette skat af det pågældende beløb. Du udregner, hvad du skal af med, ved først at fratrække arbejdsmarkedsbidraget på de 8 procent fra din B-indkomst. Herefter skal du fratrække din trækprocent, som du finder i din forskudsopgørelse. De to beløb indbetaler du så til skat.

Der er forskel på, om du har en fast B-indkomst eller blot skal betale et lille beløb eller et engangsbeløb i B-skat.

En fast B-indkomst har du eksempel, hvis du driver en virksomhed ved siden af dit fuldtidsjob. I det tilfælde bør du oplyse det i din forskudsopgørelse, så Skattestyrelsen automatisk trækker dig i skat ved for eksempel at hæve din trækprocent eller sænke dit månedsfradrag.

Hvis din B-indkomst er lille eller består af et engangsbeløb, er det lettest selv at udregne den, som beskrevet længere oppe. Herefter indbetaler du det på skat.dk med dankort eller gennem din netbank, som du kan gøre her.

Din A-skat er det beløb, der automatisk bliver indberettet og trukket fra din A-indkomst, som er din faste indtægtskilde hver måned. B-Skat er altså fra din sekundære indkomst, hvor du er ansvarlig for at oplyse beløbet på skat.dk.

Du kan finde info om begge beløb på din årsopgørelse.