Ansøg om lån her

Hvad er et lån?

Artiklen er for dig, der vil vide mere om lån og forskellige låntyper.

Sidst opdateret: 4. december 2023 | Læsetid: 5 minutter

Hvis du mangler penge til at finansiere eksempelvis en bil eller bolig, er et lån en oplagt løsning.

Faktisk findes der lån til mange forskellige formål.

Her kan du blive klogere på, hvad et lån er, og hvordan du kan låne penge.

Et lån er en aftale mellem to parter, en låntager (debitor) og en långiver (kreditor), hvor låntager låner penge eller en genstand mod afbetaling.

Der findes en række forskellige låntyper, hvor alle falder indenfor to kategorier, som enten er sikrede lån eller usikrede lån.

Sikkerhed i lånet betyder, at långiver har økonomisk sikkerhed, hvis låntager ikke er i stand til at overholde aftalen om afbetaling af lånet.

Det giver låntager mulighed for at blive kompenseret ved at have ejerskab over en eller flere af låntagers værdier.

Et eksempel er, hvis du låner til køb af bolig, og ikke kan betale dine afdrag til tiden, vil banken forlange dit hus solgt på tvangsauktion.

Hvor kan man låne penge?

Du kan låne penge på forskellige måder. De fleste låner i banken eller hos et realkreditinstitut, men det er også muligt at låne penge af private.

Det foregår enten online via en platform, hvor du låner pengene af en fremmed med en fast aftale om afbetaling eller gennem familie og venner.

Hvis du vil dykke længere ned i reglerne for udlån, kan du her læse om, hvem der må låne penge ud.

Hvilke låntyper findes der?

Som tidligere nævnt kan alle lån inddeles i enten sikrede eller usikrede lån. Men indenfor de to kategorier er der mange forskellige typer af lån.

Hvis du læser videre, er du godt dækket ind på de mest almindelige låntyper, der findes.

Realkreditlån

De fleste kender realkreditlån, som er et lån man optager, når man skal købe bolig. Det er et af de mest almindelige sikrede lån, hvor banken har sikkerhed i form af et ejerpantebrev.

Du kan maksimalt låne 80% af boligens værdi gennem et realkreditlån, hvor de resterende 20% skal finansieres gennem banklån og egenbetaling.

Banklån

Et banklån kan både være et sikret eller usikret lån. Her vil det typisk være størrelsen på banklånet, der afgør, hvad der er den bedste løsning.

Er du interesseret i banklån eller i tvivl om, hvilken slags banklån du skal vælge, kan du læse vores artikel om banklån.

Du kan også prøve vores låneberegner, der er skabt til at gøre det nemt at se, hvad det koster at låne.

Forbrugslån

Et forbrugslån er et eksempel på et usikret lån.

Det kommer til udtryk ved, at renterne er højere på forbrugslån end sikrede lån, men samtidig er der ikke nær så mange gebyrer og afgifter forbundet med denne type lån.

Mange banker tilbyder også forbrugslån, hvilket er en markant fordel for dig som forbruger, fordi du har mulighed for at få mange forskellige tilbud og dermed finde et billigt lån.

Forbrugslån er en bred betegnelse for mange forskellige typer af lån. Mange andre lån, eksempelvis kviklån og privatlån, er også en form for forbrugslån, da banken ikke har sikkerhed i lånet.

Samlelån

Et samlelån er en låntype, som er fornuftig at benytte sig af, hvis man i forvejen har flere lån.

Her samler man sine eksisterende lån, hvilket ofte er en fordel, fordi man får en lavere rente på sine lån, og samtidig slipper af med en række gebyrer.

Det er også muligt både at samle eksisterende lån og optage ny gæld, hvilket hjælper med at få en lavere rente på hele gælden.

Kviklån

Kviklån er en dyr låntype, hvor man typisk låner pengene over 3-6 måneder.

Her er renter og årlige omkostninger ofte markant højere end ved andre låntype, hvorfor det er bedst at undgå kviklån, hvis det er muligt.

Der er dog undtagelser, hvor kviklån måske ikke er den bedste løsning, men den eneste løsning. Det gælder, hvis man gerne vil låne helt små beløb på under 5000 kroner.

Beløb, som de færreste banker tilbyder. Det vil dog ofte være en bedre ide at spare op, men opstår der akutte situationer, kan et kviklån være løsningen.

Privatlån

Et privatlån er blot et andet udtryk for et lån uden sikkerhed.

Det forveksles ofte med et lån, som man tager af en privatperson, men den rigtige betegnelse for den slags lån er peer-to-peer lån eller blot p2p lån.

Du kan læse mere om privatlån her, hvor du også bliver klogere på, om det er noget for dig.

Lån er private

Den sidste låneform er endnu ikke så populær i Danmark, som de andre låntyper.

Det drejer sig om de såkaldte P2P lån, der er lån, hvor både långiver og låntager er private mennesker.

Der findes flere platforme for P2P lån i Danmark, og det fungerer på samme måde som banklån.

Det vil sige, at du først bliver kreditvurderet og derefter har mulighed for at vælge mellem forskellige långivere. Hvis du gerne vil låne penge ud, er der forskellige risikoprofiler, som du kan vælge, inden du investerer.

Der er forskellige måder, du kan låne penge på, men det starter altid med, at du laver en ansøgning hos en låneformidler eller bank.

Du vælger først det lånebeløb og løbetid, som du ønsker, hvorefter du færdiggør en ansøgning.

Her bliver du spurgt ind til din privatøkonomi og boligforhold.

Bankerne bruger oplysningerne til at give dig tilbud ud fra, og det er derfor vigtigt, at du altid er så præcis som mulig, når du ansøger om lån.

Når du har færdiggjort og godkendt din ansøgning, får du tilbud.

Hvis du ansøger direkte hos en bank, kan du kun få tilbud af banken, men benytter du en låneformidler som os, har du mulighed for at få tilbud fra mange banker med én ansøgning.

Det øger dine muligheder for at finde et billigt lån.

FAQ
A: Et lån er en aftale mellem to parter. Den ene kaldes en långiver, mens den anden kaldes låntager.

Långiver stiller penge til rådighed for låntager, der i stedet afdrager på lånet. Typisk betaler låntager også renter på lånet.

Der findes forskellige låntyper, hvor de mest almindelige er realkreditlån, banklån og forbrugslån.

Man kan låne penge hos banker eller private, og du finder typisk den laveste rente hos bankerne.
A: Det kommer an på, hvad du skal låne penge til.

Der findes grundlæggende to typer af lån; sikret lån og usikret lån.

Hvis du skal låne penge til bolig vil det typisk være et sikret lån i form af et realkreditlån, der er det rigtige, men skal du låne 10.000 kroner til at reparere din bil, vil et usikret lån være den bedste løsning.

Den bedste løsning for dig kommer helt an på dit behov.

Når du spørger, svarer vi

Snak med en fra vores kundeservice

70 60 62 62

Vi har åben alle hverdage kl. 10:00 - 16:00

Ellers kan du få svar på de oftest stillede spørgsmål i vores FAQ