Lån penge her

Hvad kræver det at låne penge i banken?

Artiklen er for dig, der er nysgerrig på, hvordan bankerne vurderer, om du kan låne penge.

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 4 minutter

Når du skal låne penge, kan det være grænseoverskridende, fordi privatøkonomi er et følsomt emne, hvor det samtidig ikke føles rart at skulle vurderes, måles og vejes.

Hvis du ikke har lånt penge før, kan du ånde lettet op - du bliver ikke bogstaveligt vejet og målt.

Men det kan alligevel være betryggende at vide, hvad banken lægger vægt på, fordi det også giver dig muligheder for at optimere din økonomi eller være på forkant med bankens vurdering.

Bankerne vurderer på mange parametre, men i denne artikel kan du blive klogere på følgende:

  • Dine værdier
  • Din gæld
  • Dine udgifter
  • Dit rådighedsbeløb
  • Din betalingsvillighed

Selvom alle banker er underlagt regler omkring udlån, er der forskel på, hvor stor en risiko bankerne tager, og det betyder, at du vil få forskellige tilbud alt efter, hvilken bank du spørger.

Få tilbud fra forskellige banker
Find det bedste tilbud blandt mange banker med én ansøgning

En af de vigtigste ting, som bankerne kigger på, er dine, ja … ting.

Nærmere bestemt de ting, som du ejer. Det er altså bil, bolig, sommerhus og den slags.

Hvis du ejer en bolig og/eller en bil, er det et positivt signal i bankens øjne, fordi det viser, at du har en sund økonomi, tidligere er blevet godkendt til lån og overholder dine terminer på dit lån.

Det tolker banken som om, at der er en minimal risiko for, at du ikke betaler dit lån tilbage, hvilket gør det nemmere at låne penge og få en fornuftig rente.

Gæld er vigtigt for bankernes vurdering af dig. Man kan ikke optage uanede mængder af gæld, og derfor kigger bankerne på, om du har noget gæld i forvejen.

Når det kommer til din gæld, er der også stor forskel på, hvilken slags gæld du har. Gæld i bolig har eksempelvis en positiv effekt, mens gæld til det offentlige eller misvedligeholdt gæld omvendt gør det svært at låne penge.

Uden at det skal blive for teknisk, kigger bankerne på din gældsfaktor, når de vurderer, om du har for meget gæld til at kunne låne.

Din gældsfaktor beskriver forholdet mellem din indkomst og din gæld. Og har du en høj gældsfaktor, vil du opleve, at bankerne ikke kaster deres laveste renter efter dig.

Dine månedlige udgifter fylder naturligvis også en del for bankerne.

De er primært interesseret i, om du har råd til at betale af på dit lån. Derfor kigger de på, hvor meget du bruger på bolig, el, vand, varme, forsikringer, telefoni, internet og transport.

Her skal du ikke være bange for, at en stor el- eller varmeregning kommer til at have indflydelse på din evne til at låne penge, men bankerne holder dine udgifter op mod dine indtægter.

Det giver et billede af, hvor hårdt du sidder i det, men har du en sund økonomi, vil det heller ikke være et problem at blive godkendt til et lån.

Rådighedsbeløbet er betegnelser for de penge, som du har tilbage på kontoen hver måned, når alle dine faste udgifter er betalt.

Bankerne modregner prisen på dit nye lån med dit nuværende rådighedsbeløb for at vurdere, om du har råd til at optage lånet.

En tommelfingerregel er, at når alle dine faste udgifter samt prisen på dit lån er betalt, skal en person have mindst 4500 kroner tilbage til sig selv hver måned.

Det er godt at kende denne regel, fordi prisen på lånet afhænger af, hvor lang tid du vælger at betale lånet tilbage over.

Har du et lavt rådighedsbeløb, kan du overveje at hæve løbetiden på dit lån, for at få det godkendt. Det vil dog betyde, at lånet bliver dyrere, fordi der løber flere renter på.

Du kan også læse vores artikel om, hvordan du øger dit rådighedsbeløb.

Betalingsvillighed er et fint ord for, om du står i RKI, har gæld til inkasso eller SKAT.

En anmærkning i RKI betyder, at man ikke har overholdt en eller flere betalingsfrister og derfor er blevet stemplet som dårlig betaler.

Bankens kreditvurdering handler om at kigge på risiko, og hvis man har en betalingsanmærkning er det i bankens øjne en stor risiko, der betyder, at man ikke kan låne penge.

Selvom alle banker per lov skal foretage en kreditvurdering, hvor de kigger på flere eller alle ovenstående forhold, er der forskel på, hvordan bankerne vurderer disse forhold.

Derfor er det nødvendigt at undersøge dine muligheder for at låne penge hos mere end én bank, og gerne så mange som muligt.

Det giver dig ikke kun en ide om, hvad prisniveauet for et lån er, men det viser dig samtidig, hvor du finder det billigst mulige lån.

Generelt kan du låne penge hos de fleste banker. Det forudsætter naturligvis, at du bliver godkendt af banken.

Men hvor du finder det billigste lån, er straks meget sværere at besvare. Bankerne vurderer forskelligt, hvilket viser sig ved, at der er stor forskel på prisen på lån.

Den bedste måde at finde det bedste lån, er derfor at sammenligne tilbud fra forskellige banker, så du har det størst mulige overblik over dine lånemuligheder.

Vi samarbejder med en lang række forskellige banker, som du kan få tilbud fra med kun én ansøgning.

Det er gratis, uforpligtende og du får svar fra samtlige banker indenfor en time.

Få tilbud på lån fra 16 banker
Sammenlign priser på få minutter og find det bedste lån

Når du spørger, svarer vi

Snak med en fra vores kundeservice

70 60 62 62

Vi har åbent:

Man-Tor: 09.00 - 20.00
Fredag: 09.00 - 17.00
Lør-Søn: 10.00 - 16.00

Ellers kan du få svar på de oftest stillede spørgsmål i vores FAQ