Start min gratis ansøgning

Energitilskud i 2021: Her er alt, du skal vide

Hvis du er bolig- eller ejerlejlighedsindehaver, har du mulighed for at få fingrene i et stykke af den offentligt betalte kage, der kaldes for Bygningspuljen. Fra den 7. april er det muligt at søge om energitilskud, der både giver besparelser på bank- og klimakontoen. Vi gør dig klogere her.

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 5 minutter

Hvis du først lige er stødt på begrebet energitilskud, så får du her forklaringen på, hvad det egentlig går ud på.

Siden 2012 har det været muligt at få tilskud til energirenovering gennem den gamle Energispareordning.

Den er nu sendt på plejehjem, og er blevet erstattet af Bygningspuljen. I 2020 var puljen på 245 millioner kroner, men efter 14 dage og over 18.000 ansøgninger, var den hurtigt drænet for midler.

I år har Bygningspuljen fået vokseværk, og er på mindst 675 millioner kroner, som alle boligejere har mulighed for at få del i.

Tilskudsordningen gør det mere økonomisk overskueligt for private boligejere at foretage energiforbedringer på og i deres boliger.

Ideen med den offentlige byggepulje er at hjælpe boligejere med at opnå energibesparelser og/eller energieffektiviseringer i deres hjem, der samtidig er med til at sænke udledningen af blandt andet CO2 i forbindelse med opvarmning af boliger.

Du kan søge om tilskuddet til energiforbedringer via Energistyrelsens hjemmeside, hvor du blot skal følge styrelsens vejledninger.

Det kan du gøre ved at klikke her.

Det er muligt at ansøge fra den 7. april 2021. Men du skal ikke vente for længe, da tilsagn om tilskud bliver godkendt efter et først-til-mølle-princip.

Du må endnu ikke have kontaktet håndværkere, før du har fået tilsagn om, at du kan få tilskud, da arbejdet efter reglerne ikke må være påbegyndt.

Søg om energitilskud
Du skal først søge om energitilskud, inden arbejdet kan gå i gang.

Når du er blevet godkendt til at få tilskud, har du to år til at foretage selve renoveringen, som du derefter ansøger om udbetaling til.

Du skal have et gyldigt energimærke for at kunne få tilsagn om tilskud. Dit energimærke må ikke være ældre end 1. oktober 2012 for at være gældende.

Er dit energimærke af ældre dato, skal du have lavet et nyt. Det kan du gøre ved at kontakte en energikonsulent, der kan lave en energimærkerapport på din bolig.

Tilskuddet er beregnet ud fra gældende markedspriser, og det er muligt at få tilskud på maksimalt 30% af den energiforbedring, som du ønsker at foretage. Den resterende del af din renovering, skal du selv finansiere.

Du skal ikke betale skat af tilskudsbeløbet.

Hvis du skal foretage en større forbedring, og har brug for ekstern finansiering af dine energiforbedringer, kan du ansøge om et energilån gennem os, hvorefter vi indhenter tilbud til dig fra op til 16 forskellige banker.

Hvis du dagdrømmer om spare penge på el- og varmeregningen, er der nogle få krav, som du skal opfylde for at kunne søge om tilskud:

  • Være ejer af en helårsbolig
  • Være ejer af et sommerhus, der er registreret som helårsbolig i BBR
  • Være registreret boligejer i Tinglysningen, selvom du ikke har overtaget boligen

Det er muligt at søge enten som privatperson, på vegne af en ejerforening eller som andelsforening.

Derudover er det også et krav, at din bolig har et gyldigt energimærke. Energimærket skal senest være registreret den 1. oktober 2012. Hvis din bolig ikke er energimærket i tide, kan du bestille en energikonsulent, der kan gennemgå din bolig og udfærdige et nyt energimærke.

Udover kravet om, at du ejer en helårsbolig, er der også nogle specifikke energiforbedringer, som du kan få tilskud til.

Her kan du se, hvilke det drejer sig om:

  • Forbedringer af boligens klimaskærm (det ydre)
  • Udskiftning af varmetype
  • Optimering af boligens indeklima og varmegenvinding

Ovenstående er de tre overordnede kategorier, som du kan søge tilskud til, men vi gennemgår dem naturligvis grundigere herunder.

Hvis det i stedet er inspiration, du mangler, kan du også læse om, hvor du får den bedste besparelse på energirenovering.

1. Forbedring af boligens klimaskærm

Betegnelsen klimaskærm omfavner alt det, som du kan se, når du står udenfor huset. Det vil med andre ord sige ydervægge, tag, vinduer og døre.

Du kan få tilskud til en lang række forbedringer af din boligs klimaskærm.

Det dækker blandt andet (efter)isolering af tag og loft, udskiftning af vinduer eller ovenlysvinduer og udvendig isolering af ydervæg.

2. Udskiftning af varmetype

Hvis din bolig ikke allerede bliver varmet op med fjernvarme, kan du få tilskud til at udskifte din gamle varmekilde til en ny, der er bæredygtig både økonomisk og klimamæssigt.

Det er muligt at få tilskud til varmepumpe, der ofte er en af de absolut billigste løsninger indenfor opvarmning.

Tilskud til varmepumpe
Der findes forskellige typer af varmepumper, som du kan få tilskud til

Det er muligt at få tilskud til to forskellige typer af varmepumper:

  • Luft-til-vand-varmepumpe
  • Jordvarmepumpe

En luft-til-vand-varmepumpe er en totalløsning, der både leverer lune fødder hele året i form af gulvvarme og samtidig sørger for, at du altid kan få et varmt bad.

Omvendt er jordvarme den mest effektfulde kilde til varme, som du kan få tilskud til.

Det kan være rigtigt dyrt at investere i, men til gengæld vil besparelsen også være tydelig på langt sigt.

Jordvarme er også en totalløsning, men den stiller store krav til, at der er plads i boligen, så det er en mindre ideel løsning, hvis du i forvejen mangler albuerum derhjemme.

3. Optimering af boligens varmegenvinding

Det vil også være muligt at søge om tilskud til varmegenvinding.

Her kan du søge om tilskud til etablering af mekanisk ventilation, varmegenvinding ved udsugning af luft via en varmepumpe eller etablere et vandbåren rumvarmeanlæg.

For at kunne etablere mekanisk ventilation, er det nødvendigt, at der allerede eksisterer naturlig ventilation eller mekanisk udsugning i boligen.

Der må dog ikke allerede være etableret varmegenvinding på den eksisterende ventilation.

Du kan kun få tilskud til varmegenvinding ved udsugning via varmepumpe, hvis du bor i etageejendom.

Derudover er der også krav til at varmepumpens effektivitet, der skal være have en COP-værdi på over 3,6.

Værdien er et udtryk for forholdet mellem varmepumpens strømforbrug, og hvor meget varme du får.

Du kan ikke både få tilskud fra Bygningspuljen og samtidig bruge dit håndværkerfradrag på den samme energiforbedring.

Det er derfor en god mulighed for at få fradrag på nogle af de energirenoveringer, som det ikke er muligt at få tilskud til gennem det offentlige.

Det gælder blandt andet hulrumsisolering og etablering af solceller.

Hvis du ikke har mulighed for at få tilskud til din energiforbedring, men stadig ønsker at renovere, kan det være en mulighed at få et energilån. Vi samarbejder med 16 forskellige banker om energilån, hvor du kan sammenligne priser og vilkår og dermed finde det billigste.

Find det bedste tilbud på lån
Det tager 5 minutter at sikre sig det billigste lån

Når du spørger, svarer vi

Snak med en fra vores kundeservice

70 60 62 62

Vi har åbent:

Man-Tor: 09.00 - 18.00
Fredag: 09.00 - 17.00
Lørdag, søndag & helligdage: Lukket

Ellers kan du få svar på de oftest stillede spørgsmål i vores FAQ